De Turkse Keuken - De Turkse Keuken
3782
page-template-default,page,page-id-3782,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

De Turkse Keuken

De Turkse keuken is een internationaal gewaardeerde keuken

Turkije staat bekend om zijn goede en uitgebreide keuken. Doordat het land zo groot is, kent de Turkse keuken grote regionale verschillen. Istanbul, op de grens van Europa en Azie, kent de grootste variatie, terwijl de klassieke Turkse gerechten in Centraal-Anatolië te vinden zijn. Hier hebben de nomadische en Arabische invloeden zich vermengd tot een kleurrijk culinair geheel.

Omdat het in de zomermaanden erg heet kan zijn, is het ontbijt niet zo uitgebreid. Het bestaat vaak uit thee (çay), wit brood, honing, olijven, tomaten en kaas.
Ook de lunch is niet zo uitgebreid. Meestal wordt er in de middag Ayran (yoghurt, aangelengd met water en zout) gedronken, en eet men als snacks klaargemaakte voorgerechten (meze). Voor het avondeten wordt echt de tijd genomen. Anders dan bij ons, is deze maaltijd een gezellig samenzijn met familie of vrienden.

Hoofdingrediënten

Vroeger lagen de gerechten in de restaurants in vitrines, zo kon je zelf aanwijzen wat je wilde eten. Ver buiten de toeristische gebieden zie je dit nog wel, aan de kust zijn de vitrines inmiddels vervangen door een menukaart.

Hoofdingrediënten zijn rijst, kip en de bekende recht opstaande spies met gegrild lams- of schapevlees. Tevens maken de Turken veel gebruik van verse groenten.

Dranken

De nationale drank van Turkije is çay, een sterke theesoort die aan de Zwarte Zeekust wordt verbouwd. Thee is echt overal te verkrijgen in Turkije, en in de hete zomermaanden is dit een goede remedie tegen de dorst. Bij het eten wordt er vooral water (su) gedronken, of, de andere nationale drank, Raki.

Adana kebab