Efese is één van de best bewaarde antieke steden van de westerse wereld. Als u hier rondloopt krijgt u een goede indruk van hoe het Romeinse leven er moet hebben gezien. Jaren lang is het een belangrijke havenstad geweest en nadat het in 133 VC in Romeinse handen kwam, werd Efese de hoofdstad van Klein-Azië en, op Rome na, de grootste stad van het Romeinse Rijk. Hier heeft ook één van de Zeven Wereldwonderen gestaan: de Tempel van Artemis, één van de grootste tempels die de Grieken ooit gebouwd hebben en geheel opgetrokken uit marmer. En, volgens de overlevering, heeft Maria in Efese haar laatste jaren van haar leven doorgebracht.
Efese is gesticht tussen 1500 en 1000 voor Christus. Volgens de legende vroeg Androklos, zoon van Koning Kodros van Athene aan een orakel waar hij een nieuwe nederzetting moest stichten. Het orakel antwoordde dat hij zijn nederzetting moest stichten op de plek die hem gewezen werd door de vis en het everzwijn. Onder leiding van Androklos gingen de migranten op weg en op een dag zaten ze aan de voet van de berg Pion wat vis te bakken. Plots sprong er een vis uit de pan en belandde samen met wat gloeiende kolen in het kreupelhout waardoor het vlam vatte. In het kreupelhout hield zich een everzwijn verborgen, die voor de brand probeerde te vluchten. Het everzwijn werd gedood en Androklos moest denken aan wat het orakel had gezegd over de vis en het everzwijn. Op deze plek werd dus Efese gesticht. Op de plek waar het everzwijn gedood werd, is later de tempel van Artemis gebouwd, ooit één van de zeven wereldwonderen
Eén van de mooiste en bekendste gebouwen in Efese is de Bibliotheek van Celsus. De bibliotheek is gebouwd tussen 114-117 NC door Tiberius Julius Aquila ter ere van zijn vader Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, de Romeinse gouverneur van Klein Azië. Celsus werd in de bibliotheek begraven.
In de marmeren leeszaal lagen 12.000 perkamentrollen in nissen in de muren. Er werden dubbele muren gebruikt om de kostbare perkamentrollen te beschermen tegen vocht. Aan de voorkant staan vier grote beelden die uitkijken over een groot plein. Deze beelden verbeelden Sofia (wijsheid), Arete (deugd), Ennoia (verstand) en Episeme (kennis).
De bibliotheek is in 262 NC afgebrand na een invasie door de Goten maar de gevel is intact gebleven. In de 4de eeuw NC is de bibliotheek gerestaureerd maar na een aardbeving in het jaar 1000 NC is deze ingestort.
De bouw van het theater is begonnen gedurende de hellenistische periode. De basis voor het theater was de berg Pion, hierin werd het theater uitgehouwen. De Romeinen hebben het theater in de periode 41-117 NC gerenoveerd. Het theater bood plaats aan 25.000 toeschouwers en de akoestiek is nog steeds verbazend goed. Het theater wordt overigens nog steeds gebruikt voor concerten en elk jaar wordt hier het Ephesus Festival gehouden.
De tempel van Artemis is in 550 v. C. gebouwd ter ere van Artemis, de godin van de jacht, de wilde natuur en de vruchtbaarheid. Vanwege zijn enorme afmetingen (110 bij 55 meter), de schitterende kunstvoorwerpen en het feit dat de tempel bijna geheel uit marmer bestond, behoorde de tempel tot één van de zeven wereldwonderen. Volgens zeggen moet dit het mooiste gebouw geweest zijn wat ooit op aarde gestaan heeft.
In de nacht van 21 juli 356 v. C. is de tempel volledig afgebrand. De tempel werd in brand gestoken door Herostratos, een geestelijk gestoorde man die graag bekend wilde worden.
De legende gaat dat in die nacht ook Alexander de Grote is geboren en dat Artemis het zo druk had met het begeleiden van de geboorte, dat ze haar tempel vergat. De tempel is met hulp van Alexander de Grote herbouwd, maar in 262 werd de tempel opnieuw verwoest door de Goten. Momenteel zijn alleen nog de funderingen te zien.