Turkije is gelegen op twee werelddelen: Europa en Azie. Het Europese deel, Thracie genaamd, beslaat 3 % van het oppervlak van Turkije. De rest, Anatolie genaamd, ligt in Azie. Op het punt waar Europa en Azie samenkomen, ligt Istanbul. Istanbul is dan ook de enige stad in de wereld dat op twee werelddelen ligt.
Turkije is verdeeld in zeven regio’s:
De Zwarte Zee-regio
Dit is een bergachtig gebied in het noorden van Turkije. De zomers zijn hier warm en de winters zijn zacht. De neerslag is hier over het hele jaar verdeeld. Hier worden veel hazelnoten verbouwd, een belangrijk exportprodukt voor Turkije. Tevens worden hier tabak en kersen verbouwd. Een bekende plaats in deze regio is Trabzon.
Marmara
Marmara beslaat het Europese gedeelte van Turkije, en het noordwestelijk deel van Anatolië. Het wordt ook wel de ‘Tuin van Istanbul’ genoemd. Dit heuvelachtige gebied is het dichtbevolkste gedeelte van Turkije. De landbouw is gevarieerd, o.a. rijst, druiven, olijven en perziken. Hier heerst gematigd zeeklimaat, dit betekent dat het hier warm is, maar de wind brengt ook wel veel verkoeling. De winters zijn vochtig met veel regen en heel af en toe sneeuw.
Bekende plaatsen in deze regio zijn Istanbul en Uludag, een bekend wintersportgebied in Turkije.
Het Egeïsche gebied
Is bergachtig met veel naaldwouden. Het Middellandse Zeeklimaat brengt warme zomers, en milde winters. Hier komt meer dan 50 % van Turkije’s tabakproductie vandaan. Andere belangrijke producten zijn olijven en katoen.
Bekende plaatsen in deze regio zijn o.a. Izmir, Marmaris, Dalyan, Kusadasi, Bodrum en Pamukkale.
Het Middellandse Zeegebied
Het Middellandse Zeegebied ligt in het zuiden van Anatolië. Ook hier heerst een Middellands Zeeklimaat, al is het hier een paar graden warmer dan in het Egeïsche gebied. In dit gebied liggen de belangrijkste badplaatsen van Turkije. Hier wordt zeer veel katoen verbouwd, evenals citrusvruchten.
Bekende plaatsen zijn Antalya, Alanya en Side.
Centraal Anatolië
Dit is een hoogvlakte op gemiddeld 1000 meter boven de zeespiegel. Dit gebied ligt in het midden van Turkije. De kale vlakten worden voornamelijk gebruikt om geiten en schapen te laten grazen. Er heerst hier een landklimaat met grote temperatuurverschillen, zowel in zomer en winter, als in dag en nacht. De zomers zijn heet en droog, de winters koud.
Een bekend gebied in deze regio is Cappadocie.
Oost Anatolië
Oost Anatolie is het grootste en hoogste gebied. De hoogten variëren hier van 1500 tot 2000 meter. Hier ligt ook Mount Ararat, de hoogste berg van Turkije. Dit gebied is dunbevolkt, vanwege de lange strenge winters. De zomers zijn heet met extreme droogte.
Bekende plaatsen in deze regio zijn o.a. Van, Dogubeyazit en Ani.
Zuidoost Anatolië
Dit is evenals Oost Anatolië een ruig gebied, met hete zomers en strenge winters. Met behulp van irrigatie wordt hier rijst, tarwe en groente verbouwd.
Bekende plaatsen in deze regio zijn Sanli Urfa en Nemrut.